Maria Blom
Läs och lär!
Kan du lära dig något av människor som verkar i helt andra branscher, i helt andra sammanhang? Vi är övertygade om det! Vi tror på lärande över gränser. Idrott och företag, proffs och amatörer, kulturen och affärslivet, erfarna och oerfarna. Alla kan mötas och lära sig av varandra. Förståelse inhämtad från andra horisonter än de invanda kan ge den där gnistan som tänder stjärnor. Här publicerar vi återkommande inslag som kan inspirera dig, oavsett var du befinner dig i karriären.
Maria Blom är restaurangchef på två av Stockholms mest populära restauranger, Riche och Teatergrillen. Hon basar för 150 människor i en dynamisk och exponerad miljö där allt händer i ögonblicket. Vad ställer en sådan miljö för krav på ledarskap och talang?
Det är lätt att tro att restaurangbranschen attraherar företrädesvis unga talanger. Så är det emellertid inte nödvändigtvis när det kommer till Riche och Teatergrillen. Här finns det en väldig variation åldersmässigt, och med ett grundmurat varumärke i ryggen attraherar man ofta människor som redan hunnit visa sin kompetens på andra håll. Men talang behöver förstås inte ha med ålder att göra:
– Oftast handlar talang om en egen vilja och lust att vara bra på något. I serviceyrken är den väldigt lätt att ta på eftersom allt vi gör sker direkt, i nutid. Att kunna vara professionell oavsett dagsform, humör och vilka gäster du möter – det är en väldigt viktig talang. Du kan inte komma hit och ha en dålig dag. När du går över tröskeln till jobbet så kliver du också in i din yrkesroll.
– På en del håll kanske restauranger attraherar unga som ser sin anställning som något tillfälligt, förbipasserande. Våra anställda tar det på yttersta allvar och bidrar till att höja statusen på yrket.
Hur attraherar man talang?
– Vi har ju en uppenbar fördel i att vi är en anrik restaurang som funnits sedan 1893. Både gäster och anställda har höga förväntningar att vi ska leverera på en väldigt hög nivå. Att vara bra och ha ett gott rykte underlättar förstås rekryteringen. Vi vill ha det bästa, men blir inte så imponerade av cv:n. Här betyder personlighet och referenser nästan allt.
Du är 38 och har varit i verksamheten de senaste tio åren. På vilket sätt är det speciellt att jobba med unga talanger idag?
– Om vi tillåter oss att generalisera så är den yngre generationen en större utmaning med en helt annan kravställning på arbetsgivaren. Den är frågvis, intresserad av sina rättigheter, har koll och googlar det den inte vet. Den är också lite blasé inför anställningsformer, och kanske inte vill ha en fast anställning utan kunna ta pass lite när det passar individen.
–Generationen över mig ser en helt annan trygghet i den fasta anställningen och vet vad den kan innebära om det blir skakigt. Det är inte så lätt att hitta skyddsombud och fackliga representanter i den yngre generationen. Men den kravställer arbetsgivaren på andra sätt, utifrån ett individuellt perspektiv. Vi behöver bli mer inkännande och mer flexibla. Vilket innebär individuellt anpassade scheman, vilket är tidskrävande.
– Men jag ser egentligen inget negativt med det. De yngre sätter ofta sin egen hälsa och livssituation framför arbetet. Jag hoppas det bidrar till en hälsosammare kultur, med färre sjukskrivningar.
Hur bygger du framgångsrika team i utsatt och intensiv miljö?
– Hos oss behöver man vara aktiv, delaktig, närvarande, snabbtänkt. Det är otroligt högt tempo. Det är lätt att attrahera samma typer av personlighet, som gillar den här miljön. Många är väldigt socialt kompetenta. Och då blir det väldigt trevligt, men det får inte stanna enbart där för då är risken att det inte blir så strategiskt. Det är viktigt att få in andra egenskaper. Ibland måste vi lugna ner oss och backa. Vart är organisationen på väg, var är branschen på väg, hur ser konkurrensen ut, är alla ledare med på samma spår? Det är lätt att forma en arbetsplats med individer som är lika, men mångfald är jätteviktigt för att ett team ska bli högpresterande.
– I våra ledningsgrupper jobbar vi med personliga målbilder. Hur skapar jag trovärdighet och samspel på min avdelning? Vägen dit ser olika ut för olika individer, men i slutändan ska det förstås vara framåtskridande för verksamheten. Man får ut mer när man sätter mål efter personlighet och talang. Det främjar lusten och initiativtagandet. Det här är något som du aldrig blir färdig med, det är en ständig process.