Peter Gerhardsson
Foto: Bildbyrån
Läs och lär!
Kan du lära dig något av människor som verkar i helt andra branscher, i helt andra sammanhang? Vi är övertygade om det! Vi tror på lärande över gränser. Idrott och företag, proffs och amatörer, kulturen och affärslivet, erfarna och oerfarna. Alla kan mötas och lära sig av varandra. Förståelse inhämtad från andra horisonter än de invanda kan ge den där gnistan som tänder stjärnor. Här publicerar vi återkommande inslag som kan inspirera dig, oavsett var du befinner dig i karriären.
Vad är talang, hur ser den ut? Peter Gerhardsson är övertygad om att vi bör leta efter passion, snarare än vissa färdigheter.
Peter Gerhardsson var en stor talang själv, som fotbollsspelare i bland annat Hammarby och Vasalund. Han har 49 allsvenska mål på sitt CV. Sedan 2009 är han huvudtränare i Häcken, som anses vara en av svensk fotbolls främsta talangfabriker. Det här ska handla om talangutveckling – och Peter Gerhardsson börjar med att resonera kring talangfullhet som begrepp.
– För mig är talangfullhet lika med passion. Det är viljan att utvecklas, att förkovra sig, att förbättra sina spetsegenskaper och jobba med sådant man är sämre på.
– Det är förstås välkommet med vissa kunskaper och färdigheter. I fotboll kan det vara längd eller snabbhet eller uthållighet. Men oavsett om det är fotbollsspelare, pianist eller IT-specialist du vill bli: utan passionen och viljan händer det ingenting. Det andra kan du lära dig.
Hur jobbar man med talang?
– Min roll som coach är att locka fram passionen ur spelarna. Jag vill att det ska finnas en lyster i ögonen, ett intresse och en öppenhet för att lära sig. För att nå dit måste jag skapa en relation till spelaren. Vi måste mötas, inleda samtal. Med vissa går det snabbt, andra får man jobba mer med. Jag tror inte det är någon skillnad om du är chef på ett företag. Du behöver möta individen där också.
– Jag har 27 spelare. 16 av dem hamnar utanför laget när det är match. Då måste de kunna driva sig själva i utmaningen att bli bättre. Det arbetet startar med ett samtal och en relation.
Hur mycket talangutvecklingsarbete kan eller bör man systematisera?
– Svenska Fotbollförbundet har en sorts kravprofil där det bland annat står vilka kvalifikationer en ytterback bör ha. Det är ett sätt att systematisera, men jag värjer mig lite mot sådant. Vi vill ha system och scheman för att uppleva den här känslan av kontroll. Men ibland dödar vi kreativiteten när vi systematiserar. Du behöver olika kvaliteter i olika matcher. Det är komplext.
– Har du en spelidé så är det klart att du kan systematisera lite utefter den. Plocka in de egenskaper du tror matchar den bäst. Men du står ändå och faller med speluppfattningen. Förmågan att fatta rätt beslut i olika situationer. Den är inte lika mätbar som tillexempel snabbhet, men den går definitivt att jobba med. I Häcken jobbar vi med den här förmågan frekvent. Att hela tiden utsätta hjärnan för svårare och svårare uppgifter, till dess att man inte klarar uppgiften. Det är enda sättet att utveckla hjärnan. Man kan bli bättre på att ta in och behandla information genom att röra sig på nya sätt, tillexempel.
Hur mycket spelar slumpen in i en talangs utveckling?
– Jag är tränare för ett allsvenskt lag idag. Tittar jag bakåt så kan det se ut som att en massa slumpmässiga händelser ledde mig hit. Det är händelsestyrt. En sak leder till en annan. Men jag tror inte på slump. Passionen driver oss till skicklighet. Den får saker att hända. Du behöver inte vara så fäst vid de där målen, hur de ser ut. Har du drivet att utvecklas så kommer det att ta dig någonstans.
Hur viktigt är det med egensinne?
– Det är viktigt att söka info och värdera den utifrån dig själv. Du behöver vara nyfiken, kreativ och sökande. Är du ung och går på en föreläsning kanske 80 procent av det som sägs är nytt och spännande. När du blir äldre kanske du har hört det mesta förut, och bara två procent är nytt. Då får du lyssna efter de där två procenten som betyder något för dig. Det är bara jag som är i min kropp, bara jag som äger besluten. Så ja, egensinne är viktigt.
Vilken är den största talang du stött på?
– Sebastian Larsson, när jag hade U16-17-landslaget. Jag hade en idé om att vi skulle bli bäst i Europa på omställningar. Jag samlade dem och frågade om det fanns något som de själva tyckte att vi skulle bli bättre på, eller rent av bäst på. Sebastian räckte omedelbart upp handen och svarade: Allt! Han var ett lagkaptensämne som kunde hjälpa mig. Han såg inga begränsningar. Sebastian är egentligen en träningsprodukt som tog sig så långt han bara kunde utifrån sina förutsättningar. Han har verkligen haft passionen.
Vad hade coachen Peter Gerhardsson kunnat lära spelaren Peter Gerhardsson?
– Kanske något om vad utbildning betyder, och vad den kan göra. Jag hade väldigt kul i Hammarby. Men jag funderade inte så mycket, det gick på känsla. Störst utveckling som människa och som spelare hade jag när jag läste på GIH 1988-90, samtidigt som jag spelade i Vasalund. Jag läste mycket teori då och fick en annan förståelse för metodik och syften. Jag hade bara en fint, men började på eget bevåg att träna in en annan, en överstegsfint. Jag fick lägga ner mycket tid på att få den att fungera i match. Men den funkade till slut. Där fick jag en respekt för inlärningen och det medvetna arbetet.